Durata proiectului: 18 luni (iulie 2014 – decembrie 2015)

Tinerii au acea „energie care schimbă locul” și sunt resursa cea mai importantă atunci când vrem să facem o schimbare în bine în comunitatea în care trăim. Însă, pentru a acționa, ei au nevoie de susținere, îndrumare și de instrumente adecvate nevoilor lor.

Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea este un proiect ce aduce în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.

De multe ori se întâmplă ca ei să-și dorească să se implice în acțiuni comunitare, dar fie nu sunt luați în considerare, fie cred ei înșiși că nu au suficientă experiență și că nu contează contribuția lor. Și sigur au multe de spus și de făcut în comunitate, însă nu există suficientă comunicare în locul din care fac parte.

Împreună pentru comunitate

Fundaţia PACT în parteneriat cu A.R.T Fusion și patru organizaţii comunitare (Asociația Datini, Educație, Cultură Găujani, Asociația Împreună pentru Viitor Spanțov, Grupul de inițiativă Valea Corbului şi Grupul de iniţiativă Făcăeni) și-au propus să vadă cât de încrezători sunt tinerii romi și români din comunităţile rurale mixte (din județele Giurgiu, Călărași, Argeș, Ialomița) și ce schimbare vor să aducă în comunitatea în care trăiesc.

Atitudinea, la fel ca și educația, pune în mișcare realizările sau eșecurile unei comunități. Astfel, prin puterea exemplului, prin activități și metode de lucru creative, echipa proiectului și-a propus să vadă ce nevoi au acești tineri, ce motivație există pentru a reuși să facă ce și-au propus și care ar fi instrumentele potrivite cu care vor să lucreze pentru a-și îndeplini visurile.

Pentru început, 80 de tineri, din cele patru comunități rurale menționate, se vor implica în activitățile proiectului. Tinerii vizați sunt cei cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, fete și băieți, romi și români.

Tinerii din rural provoacă schimbarea

Teatrul Oprimaţilor, Biblioteca Vie, Teatru Forum sunt doar câteva metode creative prin care tinerii vor aborda probleme specifice și nevoi comune pentru a provoca schimbarea în mediul rural.

După împărtășirea problemelor cu care se confruntă întreaga comunitate, vor încerca să identifice posibile soluții pe care să le expună autorităților locale.  Totodată, prin intermediul atelierelor organizate la nivel local, tinerii se vor cunoaște mai bine între ei, vor învăța cum să comunice eficient și vor afla elemente despre cultura romilor, drepturile minorităților și drepturile omului, în general.

Mai mult, pentru a încuraja rolul important pe care îl au în comunitatea lor, se vor pregăti să comunice și cu autoritățile locale și vor lucra impreună la un plan de soluționare a nevoilor comunității. Planul va fi prezentat autorităților locale și întregii comunități, în cadrul unei serii de evenimente reunite sub conceptul – Luna Interculturală Comunitară.

Aceste evenimente vor aduce în atenţia liderilor locali problemele tinerilor și a comunității, vor scoate în evidență resursele locale, valorile, energia locului, soluții practice și motivația lor de a acționa și de a atrage cât mai mulți tineri în organizaţiile locale.

Motivația de a reuși

Prin activitățile și metodele creative planificate, echipa proiectului va încerca să creeze un context în care comunicarea, pe de o parte dintre tinerii romi și români și pe de altă parte dintre tineri și comunitate, să existe, să fie pozitivă și productivă. Metodele și instrumentele folosite în proiect urmăresc ca ei să fie motivați să creadă în ei înșiși și în cei din jurul lor, să lupte pentru drepturile pe care le au și pentru visurile pe care le pot îndeplini când își pun resursele împreună.

Împreuna pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea este un proiect ce încearcă să stimuleze dezvoltarea încrederii tinerilor în ei înșiși și să crească nivelul de participare publică.

Mai mult, sperăm să creştem capacitatea organizaţilor şi a liderilor locali de a lucra cu tineri romi şi neromi pentru că modele de succes există doar printr-un demers comun, prin puterea exemplului, declară Laura Greta Marin, coordonatorul proiectului și reprezentant al Fundației PACT.

Pentru a urmări activitățile și imagini din proiect, accesați pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FundatiaPACT

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org  și www.fondong.fdsc.ro

03.06.2016

Apa elevilor