Asociația ,,Împreună pentru Viitor” din comună, formată din tineri romi din comunitate, a pus pe roate o afacere socială prin care au valorificat produsele tradiționale ale meșteșugarilor romi rudari și, în același timp, au adus noi resurse financiare în comunitate.

Într-un proiect anterior al Fundației PACT, asociația împreună cu tinerii din comunitate au realizat un portofoliu al tradițiilor locale și au aflat că deși în trecut, în rândul romilor (40% din populația comunei), meșteșugul prelucrării lemnului era foarte răspândit, astăzi mai există doar 5 meșteri în vârsta care îl practică.

Ideea afacerii a luat naștere chiar în comunitate prin implicarea și dorința comunității de a-și rezolva problemele prin soluții proprii. Membrii asociației au creat o întreprindere socială prin care au valorificat produsele tradiționale, le-au promovat și au găsit piață de desfacere, încurajând astfel și alți tineri să deprindă meșteșugul și să valorifice economic moștenirea culturală a localității.

Asociația a avut deja un plan inițial de afaceri, realizat împreună cu consultanții PACT. Prin acest proiect, aceștia au dezvoltat planuri de afaceri și de marketing și au organizat în comunitate întâlniri între meșteșugari și tineri artiști și designeri din București. Cu ajutorul Petrom, prin programul Țara lui Andrei, le-am asigurat sprijinul necesar pentru demararea afacerii și costurile de start-up pentru 3 luni de activitate, scopul fiind ca în cel mai scurt timp întreprinderea să devină viabilă.

La finalul proiectului, comunitatea din Spanțov a beneficiat nu doar economic, prin creșterea veniturilor unor membrii ai comunității, ci și din punct de vedere al capitalului social, respectului si recunoașterii propriei tradiții ca o valoare.

Acest proiect a fost finanțat de Petrom România prin programul Țara lui Andrei. www.taraluiandrei.ro.

Donează Fii voluntar