România se schimbă prin oamenii ei. Hai să construim viitorul împreună!

România se schimbă prin oamenii ei. Hai să construim viitorul împreună!

Fundația PACT a lansat Campania #romaniaseschimba, ce va cuprinde mai multe materiale video din comunitățile în care lucrurile se îmbunătățesc prin implicarea oamenilor cu inițiativă.

Pas cu pas, vom cunoaște  persoane care cred că pot schimba lucrurile care îi nemulțumesc  și, prin puterea exemplului, îi motivează și pe ceilalți să se implice.

Vom spune povești din fiecare comunitate în care proiectele au prins viață într-un mod frumos și îi vom aduce în față pe cei care nu lasă tradițiile să moară și se implică în realitățile din jurul lor pentru a face o schimbare în bine. Exemplul lor ne dă speranță că #romaniaseschimba.

Fundația PACT lucrează cu multă pasiune pentru că întâlnește oameni care au inițiativă și decid singuri cum vor să arate comunitatea din care fac parte. De la ei ne luăm energia și credem că mai mulți oameni ar trebui să știe despre această Românie promovată mai mult în grupuri mici și închise.

Numele campaniei a apărut în cadrul evenimentului „8 hours after work”, unde specialiști din diverse domenii au venit să rezolve voluntar un brief.

“Povestindu-le celor șase (Adrian Ciubotaru, Andrei Chirtoc, Claudiu Constantin, Cristina Iftemi, Radu Volo,Viorel Mihăilă) despre fundație, oameni și modul în care susținem oameni cu inițiativă să facă lucrurile pe care și le doresc în comunitate pentru a lăsa lucruri mai bune în urmă, au zis că este un motiv bun de a le povesti celor care nu știu ce face PACT despre oamenii care se schimbă în România”, spune Ruxandra Sasu, director executiv al Fundației PACT.

#romaniaseschimba va fi o campanie axată pe materiale video strânse din comunități. Le vom publica pe site-ul nostru și vom încerca să inspirăm cât mai mulți oameni să le preia și să le dea mai departe, ca un exemplu pozitiv pentru cei care nu știu de unde să înceapă schimbarea.

 Campania a început în comuna Făcăeni (județul Ialomița), cu povestea meșterului Ghionea, a lui Nea Petrică și a domnului învățător Popa, oamenii cu inițiativă din spatele cooperativei Înfrățirea Împlet.

Puteți vedea primul episod aici: #romaniaseschimba în Făcăieni.

Al doilea episod din campania noastra ne-a purtat într-o comunitate din județul Giurgiu, la Găujani. În 2010, un grup de oameni cu inițiativă de aici s-au mobilizat și au început să facă lucrurile pe care și le doreau pentru comunitatea lor. Au început cu un teren de sport în aer liber pentru ca cei mici să se poată bucura în siguranță de diferite activități sportive, educative și cultural-artistice, apoi au lansat o afacere socială pentru a crea noi locuri de muncă și a aduce noi venituri. Au pus pe picioare o croitorie în care au confecționat uniforme școlare și alte produse cu motive tradiționale deoarece nu vor să lase să piară tradițiile la care țin. Puteți afla povestea lor aici: #romaniaseschimba in Gaujani.

În episodul următor, i-am cunoscut pe oamenii cu inițiativă din Asociaţia “Visul Verde”, din comuna prahoveană Cocorăştii Mislii, care s-au urnit pentru a schimba comunitatea în care trăiesc.  La începutul anului, au inițiat o afacere socială- au cumpărat un război de ţesut, pânză şi aţă, două maşini de cusut, un fier şi o masă de călcat şi au deschis un mic atelier. Mai multe femei din sat au participat la cursuri de recalificare şi au redescoperit plăcerea de a coase. Din mâinile lor, ies acum ii, genţi, brâie şi obiecte gospodăreşti decorate cu motive tradiţionale. Puteți afla povestea lor aici: #romaniaseschimba în Cocorăștii Mislii.

Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile pe care le numește generic organizaţii comunitare şi pe care le sprijină să fie active, eficiente, sustenabile şi vizibile în regiunea lor.

19.05.2016

Începe ONGFest!

Începe ONGFest!

Vineri, 20 mai, echipa PACT împreună cu grupuri de inițiativă din sud se trezesc de dimineață și merg la Biblioteca Națională. Beau o cafea, apoi intră într-un atelier pe tema mobilizării. Vorbesc din experiența lor, despre cum să ne mobilizăm comunitatea, cum să...
Mai mult ...

16.05.2016

Șezătoarea piticilor

Șezătoarea piticilor

Doamna Geta, o femeie înaltă și hotărâtă, își dă jos papucii negri, prăfuiți de la mersul pe drumul neasfaltat și își pune botoșii croșetați cu lâna ei de către o vecină din sat. Ea nu croșetează decât șosete. Se așază la războiul de țesut, vechi de...
Mai mult ...

10.05.2016

Corbeni pe etamină

Corbeni pe etamină

E mai răcoare ca afară în atelierul meșteșugăresc din Corbeni, dar nimeni nu pare să se sinchisească de asta. Șapte fete și patru băieți s-au risipit pe băncuțele și pe scăunelele din lemn din sală și stau aplecați asupra unor bucăți de etamină abia scoase...
Mai mult ...