#romaniaseschimba în Făcăeni

#romaniaseschimba în Făcăeni

Încet, România se schimbă datorită unor oameni care iau inițiativă și doresc să lase ceva mai departe pentru comunitatea de care aparțin.

Făcăeni este o comună din județul Ialomița, cu aproximativ 5000 de locuitori, majoritatea cu îndeletniciri agricole.

Dintre aceștia, patru oameni cu inițiativă au dorit să facă activități diverse pentru copiii din comunitate care își petreceau timpul ori în fața calculatorului, ori nesupravegheați pe stradă fără să aibă o anumită îndeletnicire. Au desfășurat activități pentru 136 de copii, de la pregătirea unei mese tradiționale pentru o nuntă la țară, la realizarea de produse de panificație (covrigi, pâine, cozonac). Apoi, copiii au participat la cursuri de folosire a instrumentelor muzicale, cursuri de engleză și au organizat cu toții o sărbătoare finală pe malul râului Borcea.

Inclinația și iubirea pentru tradiții, i-a dus la pasul următor. În cadrul unei alte inițiative PACT – Identitate, Tradiție, Bunăstare locală – domnul învătător Ștefan Popa și Nea Petrică Oprea au mobilizat și alți membri din comunitate și împreună au inventariat tradițiile locale. Așa l-au descoperit pe meșterul Grigore Ghionea, îndrăgostit de împletitură și lucrul bine făcut. Domnul Ghionea este de origine din Focșani și de-a lungul vieții a învățat multe meserii, dar cu răchita este diferit: este singura care îl trezește noaptea cu noi idei despre cum să o împletească, de parca i-ar umbla “niște vermișori prin sânge”.

Acesta a fost începutul Cooperativei Înfrățirea – Împlet fondată de cei trei alături de Dan Chivu, un antreprenor local. Prin ceea ce fac, își doresc să transmită mai departe acest meşteşug unui grup de 5 tineri (18 -35 ani) din localitate, să obţină toate dotările necesare de producţie şi spaţiul pentru desfăşurarea eficientă a atelierului şi să înfiinţeze o pepinieră proprie cu răchită pe o suprafaţă de minim 0,5 ha. Parte din profit va fi reinvestit în activități pentru oamenii din comunitate. Un prim produs al atelierului este un set compus din două fotolii, canapea şi masă împletite din răchită, care pot fi folosite pentru mobilarea teraselor, holurilor sau sufrageriilor.

Iar cum spune Nea Petrică în poeziile sale, “nu mi-am dorit nicicând să am absolutul/ și nici să fiu ca tine sau ca el/ însă mi-a plăcut ca să-mi respect cuvântul/și să nu bat toba dacă nu am un țel”.

Dacă vrei să susții alături de noi și alți oameni cu inițiativă ca domnul Popa, meșterul Ghionea și Nea Petrică, poți face o donație aici.

27.05.2016

Forum pentru candidații la primărie, ...

Forum pentru candidații la primărie, organizat de un grup de inițiativă local

Grupul de Iniţiativă Local Slatina a organizat pe 25 mai un forum pentru candidații la fotoliul de primar al municipiului Slatina. Dintre cei nouă candidați la alegerile din 5 iunie, șase au dat curs invitației: Marius Bălașa (PNL), Cristian Bircea (ALDE), Cristian...
Mai mult ...

19.05.2016

Începe ONGFest!

Începe ONGFest!

Vineri, 20 mai, echipa PACT împreună cu grupuri de inițiativă din sud se trezesc de dimineață și merg la Biblioteca Națională. Beau o cafea, apoi intră într-un atelier pe tema mobilizării. Vorbesc din experiența lor, despre cum să ne mobilizăm comunitatea, cum să...
Mai mult ...

16.05.2016

Șezătoarea piticilor

Șezătoarea piticilor

Doamna Geta, o femeie înaltă și hotărâtă, își dă jos papucii negri, prăfuiți de la mersul pe drumul neasfaltat și își pune botoșii croșetați cu lâna ei de către o vecină din sat. Ea nu croșetează decât șosete. Se așază la războiul de țesut, vechi de...
Mai mult ...