Perioada de implementare: iulie 2013 – septembrie 2015

„ACasă în Comunitatea TA” – a fost un proiect coordonat de Fundaţia PACT în parteneriat cu Habitat for Humanity Romania şi Asociaţia Village Life, care a răspuns problemelor legate de spaţiile de locuit şi de viaţă din comunităţi de romi sau comunităţi mixte, situate în mediul rural sau urban mic din sudul României. Prin proiect, a fost integrat un proces de dezvoltare comunitară care i-a ajutat pe oamenii din comunitate să se bucure de un spaţiu de trai generos în care să poată valorifica resursele naturale în mod sustenabil şi armonios.

În cadrul proiectului, am lansat și o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea caselor celor mai nevoiașe familii din cele zece comunități.

În 10 comunităţi rurale sau urbane mici, cu populaţie romă, 5 noi grupuri de iniţiativă, alături de 5 deja create au avut ca principal obiectiv îmbunătăţirea calităţii locuirii spaţiului individual şi al comunităţii. Aceste grupuri au lucrat împreună cu partenerii proiectului pentru a reabilita minim 50 de locuinţe în cele 10 comunităţi, cu implicarea activă a cel puţin 200 de locuitori. ACasă în Comunitatea TA, însă, a vizat mai mult de atât: oamenii implicaţi în reabilitarea acestor spaţii au avut oportunitatea de a dezvolta şi o componentă antreprenorială sustenabilă în comunitatea lor. Astfel,  3 comunităţi din cele 10 au beneficiat de activităţi generatoare de venituri pe termen lung, iar la sfârşitul proiectului, 50 de locuitori din aceleaşi comunităţi au dobândit abilităţi care să le faciliteze angajarea.

Proiectul „ACasă în Comunitatea TA” a fost finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, Fondul Tematic pentru Participarea Societății Civile, schema de grant pentru ONG-uri cu o suma de 164 915,61 CHF. Mai multe detalii pe www.swiss-contribution.ro