Peste 60.000 de familii din România trăiesc în așezări informale, ceea ce le pune permanent în pericol. Prin locuințe/așezări informale înțelegem acele așezări rezidențiale care sunt dezvoltate, de obicei, la periferia așezărilor urbane sau rurale și în care locuitorii nu sunt proprietarii terenurilor pe care și-au construit casele. Nu există autorizații de construcție, iar majoritatea locuințelor sunt adăposturi rudimentare făcute din materiale refolosite sau de proastă calitate. Accesul la utilitățile de bază și la drumuri este redus sau chiar absent. În multe cazuri, casele sunt amplasate în zone de risc. Accesarea fondurile naționale sau europene reprezintă o adevărată provocare în contextul în care în legislația națională nu se face referire la locuirea informală. Tot din această cauză, autoritățile nu pot investi în apă curentă, canalizare sau curent electric în aceste comunități.
În acest context, PACT, Asociația MakeBetter (MKBT), Grupul de Inițiativă Valea Corbului, DEP Bumbești Jiu și GAL Reșița, au hotărât să acționeze împreună pentru siguranța locuirii și sănătatea locuitorilor din așezările informale.
Prin proiectul “No man’s land: locuire informală în comunitățile rome- recunoaștere, responsabilitate și soluții împărtășite“ intenționăm să atragem atenția asupra următoarelor aspecte:
- Locuirea informală există și e în creștere; potrivit unui studiu realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale în 2014, 38.7% dintre respondenți au admis că pe teritoriul localității lor există cel puțin o așezare informală.
- Deși există surse de finanțare, programele de finanțare și legislația curentă nu iau în calcul această problemă și nici nu încearcă să o soluționeze.
- În general, nici autoritățile relevante și nici oamenii direct afectați nu cunosc problema și nici nu sunt conștienți de cât de urgentă e nevoia de a se găsi soluții.
În mod concret, prin proiectul “No man’s land” vom documenta fenomenul locuirii informale din România, proporțiile și efectele acestuia, aprofundând situațiile din Reșița, Bumbești-Jiu și Valea Corbului; vom cerceta legislația și reglementările din domeniu, precum și obstacolele în acordarea de finanțări către așezări informale; vom crește gradul de conștientizare printre parlamentari, autorități locale și oameni direct afectați din comunități; vom face advocacy pentru introducerea conceptului de locuire informală în legislația relevantă, dar și pentru a găsi posibile rezolvări la nivel local; vom explora bune practici alături de experți internaționali și vom propune schimbări relevante la nivelul finanțărilor guvernamentale și europene.
Proiectul este susținut parțial printr-un grant acordat de Foundation Open Society Institute în cooperare cu Roma Initiatives din cadrul Open Society Foundations.