Echipa extinsă a Fundației PACT are o experiență de lucru în sprijinul societății civile din zona de sud a României din 2002, acumulând o expertiză bogată în dezvoltarea de organizații comunitare și utilizând o metodologie complexă de instruire, facilitare comunitară, consultanță și mică finanțare sub formă de granturi nerambursabile (seed funding). Toate celelalte programe și proiecte ale Fundației PACT au fost și sunt construite pornind de la programul său central de dezvoltare de organizații comunitare, „Învățare, Participare, Încredere”.

Acest program a fost inițiat de Allavida, o agenție de dezvoltare britanică, și a fost implementat în 4 țări din Europa Centrală și de Est, începând cu Bulgaria (1997), continuând cu Croația, Bosnia și ajungând în România în toamna anului 2002. În România, programul a început ca un parteneriat între Allavida (Marea Britanie), Workshop for Civic Initiatives Foundation din Bulgaria, consultanță internațională (Charles Stewart Mott Foundation), Asociația Română de Dezvoltare Comunitară și o echipă locală de implementare a programului, formată din coordonator și asistent de program și o echipă de traineri și consultanți colaboratori.

Allavida a jucat un rol cheie în conceptualizarea programului – a asigurat implementarea consecventă a acestuia și a adus împreună și a dezvoltat echipa de program, mobilizând resurse pentru implementare, promovând programul și asigurând schimbul de experiență cu programe similare din alte țări (Bulgaria, Croația, Kyrgyzstan). Deși Allavida a fost principalul inițiator al programului în România, planul acesteia a fost de la bun început să creeze capacitate la nivel național pentru a transfera drepturile de autor asupra programului către o organizație din România. Astfel că, începând din primăvara anului 2005, încă din timpul celei de-a doua runde a programului în România, echipa de implementare a programului a început să planifice crearea unei noi organizații – Fundația PACT – care să permită continuarea programului „Învățare, Participare, Încredere” și a multor alte inițiative ale membrilor echipei. Astfel, „Învățare, Participare, Încredere” a devenit programul central al Fundației PACT.

 

Misiune

Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale (la nivel de indivizi, companii, autorități și instituții publice).

Viziune

Fiecare comunitate din România are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor.