Istvan Szabo

Istvan Szabo (n.1978) Facilitator, consultant şi trainer cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltare locală și comunitară. Este fondator și membru board al Fundației Comunitare Brașov, membru în board-ul Asociației de Ecoturism din România,  managerul firmei Erudis Consulting. În perioada 2007-2010 a făcut parte din Departamentul de Relații Comunitare a Autostrăzii Transilvania fiind responsabil de activitățile de tip ”community relations” pe aliniamentul autostrăzii din județul Cluj. Începând din 2016 este implicat în administrarea Caselor de Oaspeți al Contelui Kalnoky din Micloșoara și a Casei de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului, județul Covasna și este project manager în cadrul Fundației Kálnoky, care administrează Muzeul Vieții Transilvănene inaugurat în 2017 incinta Castelului Kálnoky din Micloșoara.

Anne Gasser

Sunt o tânăra – 43 de ani 🙂 – absolventă de sociologie care savurează incertitudinea și învata din situații noi. Imi place să provoc limitele mele și pe ale celor din jur, să evadez din status-quo-ul propus de alții. Îmi place să testez piste noi de acțiune și să îi ajut pe ceilalți să-și asume riscurile necesare atunci când lucrează pentru cauze sociale pe care alții le consideră fără soluție.

Mi-am început cariera profesională ca unul dintre primii facilitatori comunitari, pe vremea când nimeni nu știa despre ce este vorba și dacă va funcționa în România și am ajuns să contribui la înființarea primei Asociații Române pentru Dezvoltare Comunitară și construirea primei rețele naționale de ONG-uri și profesioniști implicat în dezvoltarea rurală, rețea care după 18 ani este încă activă în promovarea în randul societății civile, instituțiilor publice și donatorilor a inițiativelor de dezvoltare participativă, la firul ierbii. După aceea, într-o perioadă în care pentru prietenii din generația mea nu erau deloc «cool» să mă afiliez cu activitatea Bisericii, am început să lucrez în cadrul unor proiecte care vizau profesionalizarea noilor serviciilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.). Am început să propun la nivel local teme de intervenție, adesea tabu pentru comunitățile de credință ale vremii (HIV/SIDA, violența în familie) și încetul cu încetul am ajuns să susțin administrația B.O.R., de la nivel regional și național, să evalueze calitatea serviciilor sociale, să construiască standarde și să elaboreze planuri strategice în domeniul serviciilor sociale. Azi, o federație națională a ONG-urilor ortodoxe bazate pe credință activează și pledează atât în cadrul cât și în afara structurilor administrative ale Bisericii, pentru servicii sociale bazate pe calitate.

Am început să bat la ușile străinilor din sate și am continuat să facilitez discuții de grup, ateliere și traininguri, am observat și ajustat continuu, am proiectat procese de învățare și intervenție bazate pe experiențele anterioare, am oferit asistență tehnică, am gestionat proiecte de la 2.000 euro pană la 3.000. 000 de euro, am monitorizat și evaluat programme și organizații … dar întotdeauna plecând de la nevoile beneficiarilor și utilizând o abordare participativă.

Anul trecut am decis să ies din nou din zona mea de confort și m-am mutat cu familia în Antwerpen (Belgia), am început să învăț olandeză și să observ cum fiul meu de 6 ani (Gustav) pierde dinții și capătă înțelepciune. Continuu să învăț și să cresc profesional prin observarea, evaluarea și susținerea inițiativelor societăților civile din Europa Centrală și de Est.

Monica Oanea      .

Un om, un simplu facilitator, care a facilitat de când se știe copii, adulți, familii si destul de multe comunitati. Un facilitator care pune oamenii împreună pentru a construi o viață mai bună în propriile comunități. Sună idealist dar se intamplă. Acolo unde există rabdare, întelegere și lideri cu viziune cărora le pasă de comunitate se întamplă, apoi trăim împreună o stare de bine.

Ce ma motivează? Ochii jucăuși ai copiilor, lacrimile de bucurie ale băbuțelor, îmbrățișările membrilor comunității ori de cîte ori ne revedem, visele acestor oameni și mai cu seamă materializarea acestor visuri, demonstrându-ne că DA, este posibil și altfel decât așa cum am fost obișnuiți.
                                                                     .
Nicoleta Chirță
                                                                                                                                                                               .
Nicoleta are peste 8 ani de experiență în societatea civilă ca organizator comunitar și manager de proiect pentru Centrul de Resurse pentru participare publică și Habitat for Humanity Romania, trainer și consultant pentru ONG-uri, companii și autorități publice pe teme legate de organizare/dezvoltare comunitară, advocacy, project management, soft skills. În mediul business a colaborat cu Enel Romania ca specialist în sustenabilitate și cu BRD – Groupe Societe Generale ca specialist ân dezvoltare organizațională.
                                                                    .
Sorina Bunescu
                                                                                                          .
Cea mai importantă experiență care m-a influnețat în mod iremediabil a fost aceea de a lucra la una din cele mai puternice organizații din Romania din anii 1996-2004, Asociația Pro Democrația.
În rest, am învățat din mers, m-am adaptat. În rural, poate că cea mai izbitoare este inechitatea socială.
(Mara despre mami: darnică, bună, de încredere, luptă pentru dreptul ei și al oamenilor)
                                                                                      .
Felicia și Marius Ienculescu Popovici
               .
Greenitiative a apărut oarecum întâmplător. Felicia Ienculescu-Popovici lucra în departamentul de drepturi de autor la o editură atunci când i-a picat în mână o carte despre încălzirea globală. Este vorba de ”Un adevăr incomod” a lui Al Gore. Ea și soțul ei, Marius, au devenit pasionați de tot ceea ce este legat de mediu, sustenabilitate și energie regenerabilă. S-au mutat din București în Mogoșoaia, au înființat Greenitiative și au început cu schimbările personale.