Invităm persoanele cu un minim de experiență în grantmaking, formare, facilitare sau training să ni se alăture la acest program, în cadrul căruia vom învăța să folosim Cutia cu instrumente a societății civile! (din eng. Civil Society Toolbox)

  • Ce anume? – Program de formare pentru formatori
  • Cui îi este utilă Cutia cu instrumente? – Persoane  care lucrează în ONG-uri, persoane care lucrează în organizații de infrastructură, grantmakeri, finanțatori, persoane care au în atribuții creșterea capacității organizaționale a organizațiilor din societatea civilă.
  • Când? – În perioada 6-10 noiembrie 2022 (zile pline de curs, 7, 8 și 9 noiembrie)
  • Unde? – Complex Turistic Valea Iazurilor, Belciugatele https://www.valea-iazurilor.ro/
  • Cine participă? – Invităm persoanele cu experiență în grantmaking, formare, facilitare sau training
  • Cine organizează? – Fundația PACT în parteneriat cu Institutul de Cercetare Făgăraș și Asociația Gutenberg – organizația studenților vorbitori de limba germană, în cadrul programului Civic Europe – Capacity Building, coordonat și finanțat de MitOst e.v, Germania

Mai multe despre instrumentele cu care vom lucra:

Cutia cu instrumente pentru acțiune colectivă și dezvoltare organizațională este un set de instrumente, o colecție de metode pentru consolidarea capacităților organizaționale.

A fost creată pentru organizații mici și medii, pentru inițiative locale ale societății civile sau grupuri informale, însă poate fi folosită cu orice echipă, ce dorește să își dezvolte structurile de lucru pentru a acționa, colabora și a crea impact în momente de complexitate și incertitudine.

Cuprinde 13 teme din domeniul dezvoltării organizaționale, precum comunicare internă și procese decizionale, model financiar sau roluri și responsabilități, care ajută echipele care folosesc metodele, într-un mod ghidat și colectiv, să ajungă la potențiale soluții pentru problemele identificate anterior.

Ce face cutia cu instrumente deosebită?

Principiile care stau la baza metodelor fac din cutia cu instrumente o colecție aparte.

  1. Abordarea participativă și orizontală – prin intermediul metodelor ne concentrăm mult nu doar pe subiectul abordat, ci și pe CUM LUCRĂM. Metodele ne ajută să creăm un spațiu sigur, pentru discuții deschise, dincolo de ierarhii, pentru toți cei care ar trebui să fie parte din conversație, și orice decizie este luată ÎMPREUNĂ.
  2. INTELIGENȚA COLECTIVĂ (toată lumea contribuie) este al doilea principiu, care pornește de la ideea că mai multe minți dintr-o echipă contribuie cu soluții creative la orice provocare organizațională, mai mult decât am putea contribui individual.
  3. SUSTENABILITATE – având procese colective de luare a deciziilor și prin implicarea tuturor persoanelor vizate de subiect, orice soluție propusă are șanse mult mai mari să fie asumată și implementată.
  4. Cutia cu instrumente oferă un spațiu de REFLECTARE asupra dezvoltării organizaționale. Oricât de important subiectul, ajunge rar să devină o prioritate între sarcinile de zi cu zi, iar cutia cu instrumente ne oferă spațiul de analiză critică pentru a discuta aspecte importante ale dezvoltării organizaționale, într-o manieră orientată spre soluții.
  5. Nu în ultimul rând, este un instrument foarte flexibil, care permite ajustarea materialelor după nevoi. Din engleză – DYI (do it yourself), cutia cu instrumente oferă oricărui facilitator orientare printre diferitele materiale și metode, creează spațiu de învățare și acces la o comunitate internațională de practicieni și formatori, care au folosit și folosesc această colecție de metode în munca lor de zi cu zi.

Prin intermediul cutiei cu instrumente nu se oferă direct soluții la provocări interne ale echipelor, dar ne oferă un mod structurat de a adresa întrebările corecte.

Dacă ești într-o echipă care ar avea nevoie de sprijin în dezvoltarea organizațională sau îți dorești să îți îmbogățești experiența de formator cu un set nou de metode, te așteptăm să ni te alături la program!

Asigurăm: Cazare și masa în perioada 6 – 10 noiembrie, materialele de curs și o Cutie cu instrumente. Avem  disponibile 10 locuri. Detaliile legate de transportul București – Belciugatele și retur vor fi  stabilite cu fiecare participant în parte.

Link de înscriere aici!