Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale (la nivel de indivizi, companii, autorități și instituții publice).

Echipa noastră s-a reorganizat în mediul online pentru a oferi sprijin comunităților rurale din sudul României pe durata pandemiei actuale provocate de SARS-CoV-2.

Prin urmare, în această perioadă am făcut un apel la solidaritate în mediul online pentru susținerea celor mai vulnerabile familii din comunitățile cu care lucrăm. Astfel pentru 450 de familii din 9 comunități din sudul României am făcut un apel pentru materiale igienico-sanitare și alimente; materialele igienico-sanitare au ajuns la voluntarii din comunități în luna mai, urmând ca în perioada următoare să trimitem și alimentele.

Un alt obiectiv al nostru și al liderilor comunitari activi în ultimele luni a fost să identificăm oportunități de creare a unor obiceiuri de lucru printre cei mai vulnerabili locuitori, care ar putea genera, pe termen mediu, abilități de adaptare în momente de criză.

Astfel, în colaborare cu 5 lideri comunitari, am dezvoltat 4 pachete de reziliență, după cum urmează:

Bucătărie comunitară – în două dintre cele 5 comunități unde există un spațiu care poate fi ușor organizat într-o bucătătărie, cei mai vulnerabili locuitori pot lucra pentru a pregăti legume și fructe conservate, cu sprijinul unui fermier voluntar.

Unelte și solarii – în trei din cele 5 comunități vor fi repartizate către 5 familii solarii și unelte pentru a lucra pământul, cu sprijinul unui fermier voluntar.

Mini-moara de cereale și incubatoare – în două din cele 5 comunități este nevoie de mori pentru a măcina cereale, deoarece cele regionale au fost închise pe durata pandemiei. Morile vor fi exploatate de către liderii comunității în schimbul unei cantități mici de materiale măcinate pentru a sprijini costul de energie electrică utilizată, economia putând fi folosită pentru creșterea de pui – motivul pentru care pachetul include și incubatoarele.

Utilaje de construcții – două dintre comunități, vor organiza un stoc de unelte de construcții care vor fi folosite de întreaga comunitate în lucrările de reparații necesare locuințelor lor. Acest pachet include: mașină de sudură, betonieră și alte unelte care urmează să fie utilizate în domeniul construcțiilor.

Echipa Fundației PACT va oferi asistență oamenilor din aceste comunități în achiziționarea și întreținerea instrumentelor precum și în facilitarea dezvoltării comunitare rezultate din aceste inițiative locale.

Prin asistența astfel oferită într-un moment în care oamenii se confruntă cu greutăți, putem crea exemple de succes despre cum o comunitate găsește resurse să rămână rezilientă în fața schimbării.