În perioada octombrie-noiembrie, tinerii din nouă comunități mici din sudul României vor organiza campanii pentru a aduce în atenția comunităților locale subiectul tabu al violenței în cuplu și pericolul puțin cunoscut al expunerii copiilor și tinerilor în mediul online.

După ce au participat la un training unde au învățat despre violența în cuplu și violența online, despre management și scriere de proiect și cum să organizeze un eveniment comunitar, tinerii din Eșelnița, Bumbești-Jiu, Negoi, Ocolna, Merișani, Corbeni, Lanurile, Găujani și Mahmudia au scris o cerere de finanțare și au primit granturi de 2.400 de lei pentru a desfășura în comunitățile lor campanii de conștientizare a efectelor violenței în cuplu sau violenței online. Astfel, în perioada următoare, ei vor distribui pliante informative, vor organiza ateliere tematice, piese de teatru, jocuri și evenimente stradale.

Mângâie! Nu lovi! – Asociația D.E.P., Bumbești Jiu, Gorj
8 tineri voluntari ai Asociației D.E.P. – Bumbești Jiu care vor purta un machiaj care imită vânătăile și rănile vor organiza o campanie locala de informare asupra violenței în cuplu și vor împărți 300 de pliante în comunitatea lor. 30 de tineri vor participa la un atelier cu tema ‘Mituri și adevăr despre violență’ și la două întâlniri cu un reprezentat al poliției locale și cu un psiholog, cu care vor vorbi despre violenta în cuplu din perspectiva profesiilor lor.

Fii deștept! Fii în siguranță pe net! – Grupul de Inițiativă pentru Dezvoltare Integrată Lanurile, Brăila
Membrii grupului de inițiativă vor desfășura o campanie de prevenire și combatere a violenței din mediul online pentru 700 de persoane din comunitatee locală. Acești vor participa la o cafenea publică pe teme legate de violenta online. Vor fi organizate două evenimente de acest tip, unul pentru părinți și unul pentru copii. În parteneriat cu scoala locală, 200 de copii vor discuta în timpul orelor de dirigenție despre violența online și vor realiza o expoziție cu fotografii care să ilustreze tema violenței. În fiecare duminică, timp de 7 săptămâni, copiii vor participa la activități sportive organizate de membrii grupului de inițiativă cu scopul de a-și îmbunătăți abilitațile de comunicare și de lucru în echipă.

Lovituri din click în click! – Asociația Corbeni Plai Argeșean, Corbeni, Argeș
Membrii asociației vor desfășura o campanie de prevenire a violenței în mediul online în rândul copiilor din clasa a VII-a de la scoala din localitate, în urma unui sondaj facut în rândul acestora reieșind faptul că toți au conturi pe rețele de socializare, dar nu cunosc pericolele la care se expun. 20 de elevi vor participa la un atelier la care vor învăța despre pericolul expunerii online a imaginilor și acceptării prieteniei persoanelor necunoscute.

Învață să trăiești în 2! – Grupul de Inițiativă Ocolna, Dolj
Membrii grupului de inițiativă Ocolna vor desfășura o campanie de diminuare a nivelului de violență din cuplurile de romi din sat. Vor fi identificate un număr de 40 de persoane care au un comportament violent în viața de cuplu care vor participa la 3 evenimente: un atelier cu autoritățile locale (primărie și poliție locală), o întâlnire cu dezbatere pe marginea filmului realizat de voluntarii proiectului, o masă rotundă pentru evaluarea impactului proiectului asupra beneficiarilor direcți. Tinerii din Ocolna vor realiza un scurt film despre violența în cuplu în care vor prezenta în oglindă comportamentul violent versus comportament dezirabil.

Vânătăile nu sunt în trend! – Asociația Comunității Eselnița ‘Cazanele Dunării’, Eșelnița, Mehedinți
Asociația va desfășura o campanie de conștientizare a violenței în cuplu, în special în cuplurile tinere care încă nu au ajuns la căsătorie, în scopul informării lor cu privire la efectele negative pe care le poate avea o relație violentă asupra întregii vieți a persoanei afectate. 25 de tineri vor organiza 2 evenimente în comunitate: un marș al non-violenței în scoala și pe străzile din comunitate și o întâlnire cu comunitatea la Căminul Cultural. În timpul marșului, tinerii voluntari vor purta tricouri cu mesaje sugestive, machiaje care să sugereze efectele violenței fizice din cuplu și coli de flipchart cu replici diverse care să ilustreze toate tipurile de violență. Fotografiile realizate în timpul marșului și mesajele vor fi expuse la întâlnirea cu membrii comunității de la Căminul Cultural. La întâlnirea comunitară membrii asociației vor prezenta și o piesă de teatru care dezbate tema violenței în cuplu.

Violența în familie provoacă suferință – Asociația Datini-Educație-Cultură Găujani, Găujani, Giurgiu
Asociația va realiza o companie de conștientizare a efectelor violenței în cuplu în comunitate și 15 tineri voluntari vor împărti 400 de pliante. Un psiholog voluntar va susține la școală un atelierul cu tema ‘violența în familie provoacă suferință- combaterea si limitarea fenomenului de violență în familie’ la care vor participa 30 de persoane dezavantajate din localitate. 6 tineri voluntari vor pregăti o piesă de teatru FORUM, scenariul piesei va fi realizat în funcție de situațiile de risc de violență în cuplu întâlnite în localitatea Pietrișu. Piesa va fi prezentată în fața a 40 de persoane din comunitate și a jurnaliștilor din județul Giurgiu.

Nu-ți posta viața, trăiește-o! – Asociaţia Culturală „Centrul Cultural Delta Dunării” Mahmudia, Tulcea

Asociația va realiza o campanie de creștere a gradului de siguranță a navigării pe internet în vederea limitării și prevenirii situațiilor de hărțuire pe internet a copiilor și tinerilor din Mahmudia. 50 de copii si 50 de adulți vor participa la 2 întâlniri de informare asupra cyberbullying-ului şi efectele sale și se vor povesti situaţii reale de hărţuire online, se vor vizualiza filmulețe bazate pe fapte reale, pentru a-i face pe cei prezenți să conștientizeze gravitatea situației. Copiii vor participa la un atelier practic cu tema ‘Be safe on the internet’ care se va desfășura în clasa de informatică unde va avea loc o demonstrație practică prin care copiilor li se va arăta cum pot fi mai protejați pe rețelele de socializare online de către un specialist I.T. și profesorul de informatică al liceului. 30 de copii din comunitate vor avea ocazia să își petreacă timpul liber altfel decât în mediul online și vor participa la un atelier de fotografie și la un atelier de dans.

Schimbă povestea. Nu tolera violența! – Asociația Partener pentru Tine (APT), Merișani, Argeș
Asociația va realiza o campanie de conștientizare pentru 200 de persoane cu privire la consecintele fenomenului de violență în cuplu din comuna Merișani. 5 tineri voluntari vor lipi afișe și distribui pliante direct oamenilor din comunitate, cuplurilor tinere, tinerilor, victimelor violenței cunoscute la nivel local. Cei 5 tineri vor participa la 3 ateliere pentru a dobandi cunoștințele necesare punerii în scena a unei piese de teatru FORUM. Piesa va fi inspirată dintr-o poveste reală din comunitate. La eveniment vor fi invitați atât reprezentanți ai instituțiilor locale (poliție, primărie, biserică, lideri comunitari- consilieri locali, asistența socială locală, biblioteca comunală), cât și cetățeni din comuna Merișani, femei- victime ale violenței, tineri din comunitatea de rudari, cupluri de toate vârstele.

Spune ‘NU’ violenței! – Asociația de Dezvoltare Comunitară Negoi, Dolj
Asociația va desfășura o campanie de conștientizare a efectelor violenței în cuplu. 10 voluntari ai asociatiei vor merge în comunitate, vor distribui pliante și vor purta discuții cu locuitorii comunei în care aborda problema violenței în cuplu. 50 de tineri dezavantajați vor participa la 6 ateliere cu teme privind combaterea și preventia violenței în cuplu, riscurile și consecințele acesteia la nivel de comunitate și societate.

Proiectul face parte din Campania Respectului, iniţiativa Avon de luptă împotriva violenţei domestice.