În weekendul 4-6 octombrie 2019, Fundația PACT organizează prima ediție anuală a taberei de dezvoltare comunitară, Comunitabăra Valea Mostiștei, în parteneriat cu Primăria Valea Argovei și GAL Valea Mostiștei.

Te așteptăm cu drag pe malul lacului din Valea Argovei, de pe cursul Mostiștei, într-un cadru informal de corturi răsfirate pe islaz, unde invitații să poată sta strâmb și să judece drept.

Comunitabăra Valea Mostiștei va pune reflectoarele pe importanța abordării participative ca proces de identificare de probleme și dezvoltare de soluții în comunități, pentru o dezvoltare sănătoasă a societății românești.

Evenimentul reunește comunitatea oamenilor interesați de metodele și instrumentele specifice dezvoltării comunitare, la nivel practic sau teoretic – facilitatori, cercetători și teoreticieni în domeniul dezvoltării comunitare, alături de reprezentanți ai administrației publice, ai mediului de afaceri, ai societății civile etc., pentru un schimb de idei și soluții privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților.

Prima ediție a Comunitaberei Valea Mostiștei are ca temă – 2019: „Ipostaze ale polarizării în societatea românească”.
Polarizarea pe diverse criterii – social, economic, politic, religios, etnic, de gen etc. – este un fenomen care s-a manifestat în ultimii ani în România, ca peste tot în lume. Diferențele sociale au început să fie tot mai accentuate. Grupuri și comunități au început să se simtă amenințate de diferențe și să vadă în ele motive de adversitate și divizare, până la a deveni partizanele etichetării semenilor în alb și negru.

Procesul de dezvoltare comunitară are tocmai această menire de a construi punți între lumi diferite  – aduce oamenii împreună pentru ca ei să-și conștientizeze nevoile și să găsească resurse și soluții câștigătoare pentru toate părțile implicate.

În primele 2 zile de tabără, vom arăta că există instrumente de activism civic ce pot fi folosite de orice persoană responsabilă care vrea să participle la luarea deciziilor într-o comunitate. În cea de a 3-a zi, te invităm să participi la evenimentul comunitar Confluențe în Valea Argoveiun târg de produse tradiționale de pe Valea Mostiștei și povești locale. Agenda preliminară aici.

Vino la #comunitabără să-ți completezi viziunea asupra practicilor de dezvoltare comunitară din România, să îți echipezi trusa de lucru personală cu instrumente participative noi și să celebrăm apartenența la o comunitate de prestigiu, a celor care construiesc punți între oameni și între lumi.