Fundația PACT a împlinit anul acesta 10 ani, de când susține oamenii din satele și orașele mici, din sud, să accelereze schimbarea prin facilitare, consultanță, instruire și finanțare.
Din 2006 până în prezent, PACT a lucrat în 162 de comunități mici, cu oameni care s-au implicat voluntar pentru a mobiliza întreaga comunitate din care fac parte, pentru a forma organizații comunitare active pe termen lung, care să identifice nevoile lor comune și să găsească soluții pentru a le rezolva.
“Apar tot mai multe inițiative locale și tot mai trainice. Sunt tot mai mulți oameni, care iau exemplul de la alții și decid să facă lucruri ca să le fie și lor, și celor de lângă ei mai bine. Echipa fundației PACT a lansat în acești 10 ani, 41 de proiecte proprii derulate pe o perioadă de un an sau doi, în care s-au implicat 21.851 de persoane din comunități mici. Am acordat finanțari pentru 156 de proiecte locale, cu suma totală de 2.298.979 RON. Am petrecut pe teren 2.215 zile, iar grupurile de iniţiativă locale au mobilizat 3.190 de voluntari”, declară Ruxandra Sasu, director executiv.
Fundația PACT lucrează în comunități mici din sud, dar în acești 10 ani a strâns și în București o comunitate formată din parteneri, colaboratori, voluntari cu expertiză, companii și donatori individuali cu care avem o viziune comună pentru sudul țării.
#donatoride10
În ultimii patru ani, am organizat 4 cercuri de donatori, în care 12 proiecte comunitare au fost susținute cu suma totală de 62.296 RON. Comunitatea de donatori PACT, care susţine astfel de iniţiative locale, este formată din 200 de donatori individuali și companii şi se află în continuă creştere
#proiectede10
41 de proiecte proprii, printre care prima platformă online, Oamenii sudului – www.oameniisudului.com, cu accent pe poveștile oamenilor din sud, dezvoltată împreună cu Decât o Revistă.
„În cele câteva luni, cât am fost pe teren să-i cunoaștem pe Oamenii sudului și să le scriem poveștile, am descoperit nu doar câțiva oameni ambițioși, care vor să schimbe lucrurile din jur, în ciuda greutăților locale, ci mici comunități de oameni puși pe treabă. În Eșelnița, Mehedinți, un grup de profesoare ajută copiii cu mai puține șanse să depășească diferențele la învățătură. În Corbeni, Argeș, mame și soții își lasă gospodăriile deoparte câteva ore pe săptămână ca să învețe tineretul să coasă și să croșeteze. Sunt oameni care, dincolo de rutina și problemele de acasă, și-au dat seama că pot avea un rol activ în lumea din sat, dând din ceea ce știu să facă și altora care nu sunt încă la fel de norocoși sau curajoși.” susține Oana Sandu, reporter la Decât o Revistă.
#campaniide10
În paralel cu intervențiile de dezvoltare comunitară pe care le avem în comunități, în ultimii doi ani am construit și campanii de advocacy, iar la nivel național, împreună cu rețeaua RuralNet (www.ruralnet.ro), am demarat campania “Susține accesul ONG-urilor la PNDR 2014-2020!”.
De exemplu, în Corbeni, Argeş, peste 150 de copii erau nevoiţi să meargă 10 km până în oraş petru că în comunitatea lor nu exista un loc de joacă şi nu erau în siguranţă pe stradă. Am susținut grupul de iniţiativă locală din Corbeni şi alte 4 grupuri locale să învețe metode și tehnici de advocacy pentru a convinge autorităţile locale să rezolve problemele cetăţenilor şi să mobilizeze întreaga comunitate pentru o cauză comună.
#parteneriatede10
Fundația PACT a încheiat două parteneriate strategice cu Fundația Vodafone România și cu OMV Petrom. Alături deFundația Vodafone România, am finalizat runda de finanțare Implicat în comunitatea mea, prin care am susținut 12 proiecte comunitare în domeniile educație, sănătate și servicii sociale necesare categoriilor defavorizate, din 12 sate și orașe mici din județele Argeș, Brăila, Buzău, Dolj, Galați, Olt și Mehedinți. Proiectele au avut ca beneficiari 616 copii, 125 de tineri și 146 de adulți, iar cei 385 de voluntari au sustinut 19.800 de ore de voluntariat. Contribuția locală pentru aceste proiecte s-a ridicat la 75.000 de lei.
19 localități din România primesc finanțări de până la 200.000 de euro de la OMV Petrom și Fundația PACT prin programul „Idei din Țara lui Andrei”. Competiția „Idei din Țara lui Andrei” a strâns 239 de aplicații pentru proiecte de dezvoltare comunitară, educație pentru angajabilitate, eco-eficiență & eco-inovație. Cele mai bune 19 proiecte au fost alese de un juriu format din 20 de lideri de opinie și reprezentanți ai ONGurilor, dar și în urma votului public, proporția fiind de 60% – 40%.
În 2016, vom continua să folosim instrumente și metode adaptate specificului și contextului local și să mobilizăm resurse de la nivel național pentru a acționa ca un accelerator de dezvoltare pentru comunitățile din sudul țării. Sprijinim 12 cluburi de tineri, care vor propune proiecte pentru comunitate, noi afaceri sociale locale și cinci proiecte comunitare din județele Brăila, Tulcea și Constanța.