În ajun de an nou, privim în urmă la tot ce a fost bun în 2020. Anul acesta echipa Fundației PACT a lucrat în 9 comunități rurale, a contribuit la gestionarea a 3 apeluri de proiecte în cadrul programulul Active Citizen Fund, a demarat proiectul Comunitate Activă pentru o Școală Performantă în Spanțov, Călărași – unde am început să lucram cu 254 de elevi, părinții și tutorii acestora și cu personalul didactic din Scoala din comunitate și a inițiat 2 proiecte noi care vizează promovarea educației și implicării civice în rândul locuitorilor din 6 localități rurale.

Cel mai important obiectiv al nostru în anul 2020, dar și al liderilor comunitari din 5 localități a fost să identificăm oportunități de creare a unor obiceiuri de lucru printre cei mai vulnerabili locuitori care sunt și cei mai afectați din punct de vedere economic în această perioadă. Aceste obiceiuri vor genera, pe termen mediu, abilități de adaptare în momente de criză. Astfel, în colaborare cu liderii comunitari am sprijinit cu fonduri și consultanță înființarea a 2 bucătării comunitare, unde cei mai vulnerabili locuitori lucrează pentru a pregăti legume și fructe conservate, 15 solarii echipate cu unelte necesare în 3 localitati, 2 mini-mori pentru cereale și 2 incubatoare pentru pui, 2 stocuri de unelte și utilaje semiprofesionale de construcții pentru ca locuitorii a două comunități să-și poată efectua lucrările de reparații necesare locuințelor lor.

Am contribuit astfel la crearea de exemple de succes despre cum o comunitate rurală găsește resurse să rămână rezilientă în fața schimbării.

Nu în ultimul rând, am făcut un apel la solidaritate cu cei mai vulnerabili în fața pandemiei în comunitățile cu care lucrăm, în mediul online dar mai ales la partenerii noștri finanțatori. Astfel, 450 de familii din 9 comunități din sudul României au primit materiale igienico-sanitare și alimente de bază în valoare de 75 000 lei.

În 2021, sperăm la o lume mai sigură în care să putem lucra cu toate puterile la dezvoltarea sustenabilă a micilor comunități din România. Un an nou sănătos și bun tuturor!