Comunicat al Rețelei Europene de Dezvoltare Comunitară, EuCDN

În 2014, Barack Obama ne avertiza asupra nevoii de a pune deoparte diferențele dintre noi și a ne pregăti pentru o viitoare pandemie. Ei bine, nu am fost bine pregătiți pentru COVID 19 și oameni de jur împrejurul lumii au contractat virusul iar din datele de la începutul lunii iulie, aproape 544 000 de oameni au murit.

 

Izolarea socială, distanțarea socială, izolarea la domiciliu, restricționările de călătorie cauzate de purtarea măștilor, limitările întâlnirilor sociale, toate au devenit o rutină. Pe măsură ce izolarea dispare, activitățile din timpul liber și magazinele din retail se deschid, chiar și într-o manieră limitată, iar sănătatea publică și alte servicii revin în limite acceptabile, suntem atenționați de avariile asupra economiei, de costul financiar și necesitatea pregătirii pentru noul normal.

 

”Noul normal”, în schimb este folosit ca un mod de a liniști orice incertitudine adusă de coronavirus. Bine ați venit într-o nouă ordine a lumii. Cu toate acestea, poziționarea acestui nou normal relativ la unde eram pentru a face față realității curente ignoră faptul că acest normal nu funcționa și nu funcționează nici acum pentru o majoritate a societății. Așadar, dacă Obama a nimerit-o bine în 2014, ce steag mai flutură acum?

 

Ceea ce reprezintă un pericol acum este să rămânem blocați într-un nou normal în care rata șomajului rămâne mare, oamenii care au joburi își văd veniturile crescând, afacerile încasează profituri mari. Sunt învățați să facă mai mult cu mai puțin așa că nu angajează.

 

Barack Obama, 2020

 

În întreaga Europă s-au văzut disparități în decesele cauzate de COVID 19 între acei oameni care locuiesc în așezări sărace, supraaglomerate, cei care trăiesc în sărăcie, cei mai vulnerabili din comunitățile noastre, un fapt ce expune disparități sistemice în sănătate. Acest ”nou normal” ignoră experiențele trăite de dislocarea imigranților și inegalitățile structurale exacerbate, dificultățile pe care le-au simțit oamenii fără adăpost în a urmări măsurile de auto-izolare și igienă impuse. Scăderea veniturilor pentru cei rămași acum neangajați sau cei fără câștiguri a împins mai mulți oameni în sărăcie iar adoptarea unei strategii one-size-fits-all doar crește distanța dintre ‘have’ și ‘have not’.

 

Rețeaua europeană de combatere a sărăciei (EAPN) a publicat recent evaluarea recomandărilor specifice fiecărei țări ale UE 2020. Vă invităm să citiți mai multe în acest document: EuCDN Covid.