#SateConectate
#GeneratiiReconectate
#Fundatia Orange
#Buniclub Găujani
#Buniclub Merișani
#Buniclub Polovragi
Proiectul BuniClub se desfaşoară în trei localităţi din România: Comuna Polovragi (Judeţul Gorj), Comuna Găujani (Judeţul Giurgiu) şi Comuna Merişani (Judeţul Argeş) și este implementat de Asociația Datini Educație Cultură Găujani, Asociația Partener pentru Tine, Merișani și Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi în parteneriat cu Fundaţia PACT – Parteneriat pentru Acţiune Comunitară și Transformare.
Proiectul face parte din programul Sate Conectate derulat de Fundația Orange.
Scopul proiectului
- Proiectul își propune să creeze un mediu în care persoanele în vârstă să fie recunoscute și apreciate ca resurse valoroase în comunitatea lor.
Dorim să sprijinim crearea unei societăți mai incluzive pentru toți membrii săi, indiferent de vârstă, să reconectăm generațiile și să facem cunoscute istoria oamenilor, locurilor, tradițiile locale cu ajutorul tehnologiilor digitale.
Pe parcursul activităților derulate bunicii vor fi încurajați să participe activ la viața comunității și să contribuie la dezvoltarea satelor prin implicarea și valorizarea experienței și cunoștințelor lor.
Activitățile proiectului
Poiana lui Iocan – Agora comunității
Crearea unui spațiu de dezbatere publică pe probleme comunitare și subiecte de interes, având în centru persoanele în vârstă și cunoștințele și experiența lor valoroasă.
La aceste întâlniri pot fi invitați reprezentanți ai administrației locale, instituții și alți factori de interes care pot contribui la abordarea problemelor în discuție.
Subiectele de discuție vor fi stabilite de beneficiari în funcție de interesele acestora și de problemele specifice ale comunității.
Voluntari pentru comunitate
Activități de voluntariat comunitar – asistarea membrilor vulnerabili ai comunității, participarea la activități sociale, educaționale și civice organizate de școli, biserici, administrația locală și alte organizații locale.
Grupul de voluntari din fiecare comunitate va fi coordonat de seniori, implicând persoane din diferite grupe de vârstă. Se va identifica nevoia de sprijin comunitar și se vor stabili parteneriate locale informale pentru a iniția activități de voluntariat.
Acest lucru poate duce la o asistență îmbunătățită pentru membrii vulnerabili ai comunității, stimulând un sentiment de solidaritate.
Coordonarea grupurilor de voluntari dă putere seniorilor, permițându-le să-și valorifice abilitățile și experiențele pentru îmbunătățirea vieții comunității.
Consiliere și suport informațional
Această activitate își propune să ajute persoanele în vârstă să își acceseze drepturile legale, serviciile socio-medicale și beneficiile sociale la care au dreptul. O evaluare a nevoilor va fi efectuată în colaborare cu serviciile de asistență socială și membrii familiei, pentru a identifica soluții și a oferi sprijin în abordarea provocărilor specifice cu care se confruntă persoanele în vârstă. Acest lucru îi poate ajuta să ia decizii informate cu privire la bunăstarea lor.
Această activitate poate avea ca rezultat crearea unor sisteme de sprijin pentru seniori, care implică membrii familiei, serviciile de asistență social și personalul local.
Ateliere de formare/îmbunătățire a competențelor digitale
În cadrul acestor ateliere, beneficiarii vor fi familiarizați cu tehnologia digitală de către membrii mai tineri ai comunității și de către voluntari din afara comunității. Accentul va fi pus pe modul în care tehnologia digital poate fi utilizată pentru a le îmbunătăți calitatea vieții; va acoperi subiecte
legate de comunicarea digitală, accesul la informații și accesarea serviciilor publice prin tehnologie: informații esențiale, programare online la medici sau alte instituții, cumpărături online etc.
Se va pune accent pe utilizarea în siguranță a tehnologiei, inclusiv riscurile și măsurile preventive, încercări de fraudă, securitatea datelor și identificarea știrilor false.
Activități de socializare și petrecere a timpului liber
În cadrul fiecărui BuniClub va fi creat un spațiu de socializare și activități de petrecre a timpului liber pentru seniori, dotat cu jocuri de societate. Programul acestor activități și tipurile de jocuri ce urmează a fi achiziționate vor fi stabilite în colaborare cu seniorii.
În funcție de preferințele beneficiarilor, vor fi organizate ieșiri, spectacole, vizite la muzee, vizionări de filme, seri muzicale, de dans etc.
Satul Global – Conexiune cu diaspora
Migrația accentuată a persoanelor din mediul rural a dus în timp la slăbirea legăturii între generații, a coeziunii familiale, comunitare.
Prin această activitate dorim să creăm un spațiu de comunicare, de împărtășire a experiențelor pe care cei plecați din sat le trăiesc în țara de adopție, să afle ce se mai întampla “prin sat”, de revedere în mediul online a vecinilor, rudelor. Vârstnicii vor afla despre evenimentele curente din
comunitățile de adopție ale celor plecați, se vor reconecta cu vecinii și rudele online.
Lada de zestre
Aprecierea moștenirii culturale și a identității noastre reprezintă firul care leagă generațiile. Tradițiile și cultura locală formează locul comun în care se reunesc toți oamenii din sat. Transmiterea acestora tinerei generații este obligația noastră, a tuturor.
Activitățile care vor fi desfășurate vor include – organizarea de expoziții de fotografii vechi, îmbrăcăminte tradițională, obiecte de uz casnic vechi, ateliere de gătit bazate pe pe rețete tradiționale, împărtășirea poveștilor, obiceiurilor locale, tradițiilor, practicilor agricole, digitizarea și punerea la dispoziție online a patrimoniului local material și imaterial.
La sezătoare
Șezătoarea avea un rol foarte important în viața socială a satului. Cei care participau la ea lucrau, cântau, spuneau povești și se implicau în anumite jocuri sociale transmițând și păstrând obiceiurile, cântecele locului.
Prin activitățile care se vor desfășura, vom reinterpreta vechea șezătoare, transformând-o într-un spațiu de comunicare intergenerațională, de transmitere a meșteșugurilor locale și socializare între generații. Această experiență de învățare practică contribuie la dezvoltarea abilităților tinerei generații (cusut, țesut, împletit, sculptat, etc.) asigurând continuarea acestor meșteșuguri.