10.00 – 11:00 Abordări participative în comunități – Seria I: 3 ateliere interactive în paralel
Istvan Szabo – Ce au în comun construcția unei autostrăzi și înființarea unui muzeu al vieții transilvănene?
În cadrul atelierului vom aborda următoarele cuvinte subiecte:
- Investiții/proiecte cu impact direct asupra comunitățile locale
- Relația cu comunitățile
- Conceptul de turism ”albergo diffuso”
- Implicarea comunității în investiții/proiecte cu impact asupra comunității locale
Nicoleta Chiriță – Filantropie, CSR sau sustenabilitate?
În cadrul atelierul vom descoperi și dezbate împreună despre viziunea și poziționarea companiilor față de societatea civilă și comunitățile în care sunt prezente. Care sunt cele mai frecvente abordări și care este “de ce?”-ul din spatele lor? Care sunt beneficiile pentru companii și comunități, dar și riscurile asociate acestora și unde este locul organizațiilor neguvernamentale în acest proces?
Felicia și Marius Ienculescu Popovici – Probleme și soluții de mediu, în viziunea Greenitiative
Atelierul susținut de Felicia Marius își propune să prezinte pe scurt, fără prea multe grafice plictisitoare sau chiar generatoare de coșmaruri, problemele majore de mediu cu care ne confruntăm în sec. XXI. Pentru a menține optimismul, ne propunem să prezentăm cât mai multe soluții găsite de organizația noastră în ultimii 12 ani. Să vorbim despre lucruri ‘fancy’ precum acoperișuri verzi sau panouri fotovoltaice dar și despre soluții mai low-cost, pe care noi le-am numit green sociale, care ajută diversele grupuri sociale ale unei comunități să comunice, să se ajute reciproc și să fie mai reziliente. Ne dorim ca participanții să înțeleagă mai bine lucruri foarte actuale precum problema schimbării climei și efectul Greta Thunberg. Poate mai mult decat asta, ne dorim să-i convingem că e posibil să faci ecologie cu o puternică componentă socială chiar și în sudul Romaniei…
11:15 – 12:15 Abordări participative în comunități – Seria II: 2 ateliere interactive în paralel
Ane Gasser și Monica Oanea – A INTERVENI vs A FACILITA – Sau cum să echilibrezi interesul tău cu cel al comunității
Toți spunem că ne dorim ce e mai bine pentru comunitățile în care, cu care sau pentru care lucrăm. Dar cum ajungem să știm ce este acest „cel mai bine”, cum putem să înțelegem cu adevarat dinamica unei comunități cu nevoi și interese adeseori concurente. Și cum rămâne cu nevoia și interesele noastre? Cum poți ajuta o comunitate să se schimbe fără să impui, manipulezi sau să ignori membrii săi. Practica facilitării comunitare e un exercițiu ce încearcă să ofere răspunsuri la aceste dileme. Intrebarea e dacă și reuseste… Avem puțin timp ca să aflăm sau poate să descoperim intrebari noi.
Sorina Bunescu – Provocări în advocacy
Dincolo de a fi un proces de influențare a deciziei publice, advocacy devine, cu voie sau fără voie, un proces de transformare a celui/celor ce influențează. Una din cele mai mari provocări este cum supraviețuiești eșecului. Apoi, ce faci cu succesul? Este un proces planificat, un proiect cap coadă sau mai degrabă un ad-hoc plin de energie, presiune, riscuri?
12:15 – 12:45 Organizații comunitare la firul ierbii se prezintă, Sesiunea I
Grupul de Inițiativă „Creație și Dezvoltare – Șoldanu Negoiești” (pagina fb) este un grup aflat în plin proces de învățare și de implementare a unui proiect comunitar care oferă copiilor din localitățile comunei oportunitatea de a participa la activități de timp liber. Proiectul este realizat în parteneriat cu primăria din Șoldanu.
14:15 – 15:15 Organizații comunitare la firul ierbii se prezintă, Sesiunea II
Asociația Moara de hârtie a iniţiat şi dezvoltă Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (județul Giurgiu, în imediata apropiere a Bucureștilor), ce găzduiește 10 ateliere creative ce îşi trag seva din meşteşugurile practicate în satul tradiţional românesc: țesut la război, prelucrarea stufului și papurei, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie, dar şi realizarea de hârtie de mână, tipar manual şi legătorie de carte
Fundaţia Comunitară Galaţi este o organizaţie neguvernamentală care mobilizează resurse şi le direcţionează spre nevoi identificate în comunitate. După ce a funcționat un an și jumătate ca Grup de Inițiativă, Fundația Comunitară Galați a căpătat personalitate juridică în octombrie 2015. Fundația Comunitară Galați își propune să devină un motor al schimbării în regiunea de sud a Moldovei. Suntem în contact permanent cu ONG-urile locale şi cunoaştem beneficiarii şi proiectele acestora. Avem o reţea de donatori – persoane fizice şi companii din Galaţi – şi depunem în permanenţă eforturi să o extindem.