Prinţul Charles a fost vineri, 31 martie, în Vizureşti, Dâmboviţa, şi a vizitat Căsuţa de Cultură, făcută în primul proiect al Fundaţiei PACT în comunitate, şcoala, grădiniţa şi dispensarul. Alteţa Sa Regală a vorbit cu membrii comunităţii şi cu autorităţile locale despre proiectele din Vizureşti, un sat în care Fundația PACT a început să lucreze în anul 2010.
Din partea Fundaţiei PACT, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Director, Maria Şandor, şi de directorul executiv, Gabriela Stanciu, care i-au povestit despre munca de peste 10 ani a organizației în comunitățile din sudul țării.
Prințului de Wales a ajuns în Vizurești în jurul orei 14.30 și, timp de o oră, a vorbit cu profesorii, elevii și membrii comunității, a făcut glume, a vorbit în limba franceză și a primit numeroase daruri.
Alteța Sa Regală a fost întâmpinată cu entuziasm de oamenii din comunitate, care și-au amintit cum în urmă cu șapte ani își doreau o casă de cultură în sat pentru a organiza activități pentru copii.
Despre Vizurești
Vizurești este un sat situat la 30 de kilometri de București, parte din comuna Ciocănești, județul Dâmbovița. Grupul de inițiativă format cu ajutorul Fundației PACT și-a început activitatea în comunitate cu un plan ambițios: o casă de cultură unde să facă activități pentru copii, pentru a le oferi șansa la un viitor mai bun.
În 2013, cu ajutorul PACT, Habitat for Humanity România și alte ONG-uri, împreună cu voluntari din România și din străinătate au inaugurat oficial Căsuța de Cultură, unde au amenajat și o bibliotecă pentru copiii. În 2014, au obținut o finanțare de la OMV Petrom, prin programul Țara lui Andrei, și au organizat un afterschool pentru cei mai săraci copii din sat. În fiecare zi, timp de 10 luni, 20 de copii au primit o masă caldă și au participat la diferite activități. După ce s-a încheiat proiectul, ei au continuat să meargă la școală și au avut rezultate mai bune.
Din 2010, susținuți de facilitatorul comunitar PACT, grupul de inițiativă a realizat o mulțime de proiecte în comunitatea lor. Ei au trimis scrisori autorităților locale și au participat la ședințele consiliului local, pentru a convinge autoritățile să repare un pod care punea în pericol viața elevilor care îl traversau în drum spre școală. Determinarea lor le-a adus un premiu la Gala Premiilor Participării Publice, ediția 2015.
De asemenea, oamenii din Vizurești au mobilizat comunitatea și autoritățile locale pentru reabilitarea dispensarului, iar într-un alt proiect au strâns fonduri pentru a repara două case în care locuiau familii foarte sărace.
Pe viitor, ei își doresc să strângă bani pentru un puț de mare adâncime, pentru a avea apă potabilă, și să-și continue proiectele dedicate copiilor.