În 4-6 octombrie a.c. a avut loc prima ediție a Taberei de Dezvoltare Comunitară, #comunitabăra Valea Mostiștei.
Fundația PACT, împreună cu Primăria Valea Argovei și Grupul de Acțiune locală Valea Mostiștei au organizat acest eveniment care a însumat atât dezbateri și ateliere de lucru pe tema dezvoltării comunitare, cât și implicarea comunității în evenimente conexe: concert la foc de tabără, târg de produse locale, expoziție de fotografii și povești locale, activități creative pentru copiii și tinerii comunității.
Evenimentul a reunit comunitatea oamenilor interesați de metodele și instrumentele specifice dezvoltării comunitare, la nivel practic sau teoretic.
În prima zi a comunitaberei, ne-am bucurat de prezența Iuliei Drăjneanu, expert în științe politice, a lui Mihnea Preotesei, cercetător științific în cadrul ICCV și a lui Vasile Deac, doctor în sociologie. Alături de cei trei invitați am dezbătut tema ”Ipostaze ale polarizării în societatea românească”. Iulia ne-a vorbit despre pacea socială ca miză a guvernării și votul ca transfer de putere, în timp ce Vasile a punctat faptul că există chiar o ”nevoie de polarizare”, iar ”indisponibilitatea noastră de a-i accepta pe ceilalți” se acutizează în lipsa sistemelor de valori clar definite. Mihnea, în schimb, a pus accentul pe date statistice clare despre dezvoltarea socio-economică a României și nevoia de a seta obiective în acord cu acestea în practica dezvoltării comunitare. A fost o discuție intensă, cu oameni pasionați, ale căror concluzii le veți putea citi în curând pe contributors.ro, partener media al comunitaberei.
Cea de-a doua zi a aparținut practicienilor în domeniul dezvoltării comunitare și a fost marcată de ateliere de lucru și prezentări de studii de caz care ne-au însuflețit pe toți și ne-au dovedit că practica dezvoltării comunitare schimbă vieți în comunități locale de-a lungul și de-a latul României.
Practicieni cu o amplă experiență în facilitare comunitară ne-au explicat diferența între a interveni și a facilita – sau cum să echilibrezi interesul tău cu cel al comunității (Anne Gasser și Monica Oanea, colaboratoare PACT), ce au în comun construcția unei autostrăzi și înființarea unui muzeu al vieții transilvănene (Istvan Szabo facilitator, consultant şi trainer de peste 15 ani în dezvoltare locală și comunitară) sau viziunea și poziționarea companiilor față de societatea civilă și comunitățile în care sunt prezente (Nicoleta Chiriță, specialist în sustenabilitate și dezvoltare organizațională). Ne-am bucurat de prezența Sorinei Bunescu care a împărtășit cu cei prezenți cum se planifică o campanie de advocacy la firul ierbii, după modelul Asociației Partener pentru Tine din Merișani, județul Argeș și de aceea a Feliciei Ienculescu Popovici și a lui Marius Ienculescu Popovici, fondatori ai Asociației Greenitiative, care au susținut un atelier dedicat schimbărilor climatice.
Tabăra a reunit organizații neguvernamentale cu experiență și organizații comunitare care lucrează la firul ierbii în propriile comunități. Schimbul de idei și de soluții a vizat conturarea unei societăți civile active și participative.
Suntem mândri că i-am avut alături pe Adrian Marin de la FDSC și pe doamna Aura Oțelea din partea FRDS, care ne-au vorbit despre rolul finanțatorilor în sprijinirea cetățeniei active.
De asemenea, ne-au dat speranță organizațiile comunitare care ne-au prezentat proiectele lor: Fundația Comunitară Galați, Moara de Hârtie, Grupul de Inițiativă “Creație și Dezvoltare – Șoldanu Negoiești”, Asociația de Dezvoltare Comunitară Ciocănești Dâmbovița, Asociația Future Impact Caracal.
O scurtă prezentare a atelierelor lor o puteți găsi pe site-ul nostru, aici.
Nu a lipsit nici implicarea autorităților locale, care au participat activ la dezbateri și ateliere împărtășind din experiența proprie și mobilizând comunitatea, prin reprezentanții lor – domnul Costel Boitan, primar în Valea Argovei și domnul Voicu Ion Costea, GAL Valea Mostiștei.
Seara lui 5 octombrie ne-a găsit pe islaz, alături de oamenii din Valea Argovei la concertul domnului Nicu Pistol, maestrul lingurilor din Spanțov, și în prezența artiștilor de la Țapinarii, alături de care am cântat, în spirit inclusiv și participativ: ”dar hai să dăm noroc,/ folk, hipster, rap și rock,/ stăm cu toții la aceeași/ masă cu sucuri, cu apă, cu bere sau vin de casă”.
În cea de a treia zi, pe 6 octombrie, a avut loc evenimentul comunitar ”Confluențe pe Valea Argovei”. Acesta a adus la un loc producători locali de brânză, pește afumat, miere, suc de mere, legume, plăcinte, cozonaci și obiecte decorative, povești locale împărtășite de Nea Ursu, învățătorul Verdeș, preotul Bădica și eleva Raluca Macrea, pe acordurile Ansamblul Multicultural Valea Mostiștei.
Copiii din comunitate s-au putut bucura de ateliere de pictură, modelaj și bricolaj și de o expoziție de fotografie, datorită implicării exemplare a doamnelor profesoare din Școala Valea Argovei și a doamnei directoare Nicolae Melania, la care am găsit multă deschidere și bunăvoință. Suntem fericiți că le-am putut aduce copiilor si ateliere de robotică, prin participarea lui Lorin Niculae și a asociației Arhipera – arhitectura socială participativă, ateliere de decupaj și tehnica șervețelului, mulțumită lui Doris Dogariu, un atelier de dans cu Cosmina Fleican din Șoldanu și experiența călătoriei în trecut cu ajutorul Smarandei Pasnicu și al proiectului său, Muzeul Memoriei.
Un album cu fotografii de la prima ediție puteți găsi pe pagina noastră de facebook.