Violența este un fenomen ascuns în mediul rural, despre care nu se vorbește, și este considerată, de multe ori, normală și necesară.

Tinerii sunt o resursă importantă pentru dezvoltarea unei comunități, fiind agenți cheie ai schimbării sociale, de aceea ne propunem să îi implicăm activ în combaterea pe termen lung a violenței în comunitățile lor.

În a doua etapă a proiectului, tinerii și persoanele resursă (membri ai grupurilor de initiativa/ong-uri locale) vor participa la un training de patru zile, după care se vor înscrie la un concurs de idei de proiect. Proiectele vor viza, la alegere, cel puțin unul dintre cele trei domenii de interes: violența domestică, violența online și egalitatea de gen. Astfel, vor fi stimulați să fie creativi, să colaboreze, să caute soluții și resurse.

Toate ideile de proiect vor fi finanțate, iar prin implementarea proiectelor în comunitățile lor vor învăța noțiuni elementare despre managementul de proiect, despre mobilizarea comunității și munca în echipă, vor capata încredere în forțele proprii și vor fi capabili să acționeze ca agenți ai schimbării.

Prin acest proiect, ne propunem să pregătim persoane resursă din rural în prevenirea violenței și soluționarea constructivă a conflictelor și să creștem gradul de informare și nivelul de conștientizare a oamenilor din comunitățile mici cu privire la consecințele negative ale violenței.

Anterior, în prima etapă a proiectului Inspirație pentru viitor, 45 de tinere din satele din sudul României s-au întâlnit cu femei de carieră care lucrează în domenii variate precum business, media, antreprenoriat, administrație publică. Ele au petrecut o zi împreună, au povestit despre reușitele și provocările lor. Tinerele au fost motivate și au primit idei pentru dezvoltarea lor profesională, iar mentorii au avut ocazia să inspire și să împărtășească din lecțiile învățate, dar și să afle povestea unei comunități rurale.

De asemenea, tinerele au participat la un atelier de dezvoltare personală.

Proiectul face parte din Campania Respectului, iniţiativa Avon de luptă împotriva violenţei domestice.