Durata proiectului: iulie 2014 – decembrie 2015
Împreună pentru comunitate, indiferent de etnie – tinerii din rural provoacă schimbarea a fost un proiect ce a adus în prim-plan tinerii din mediul rural, de etnie romă și neromă.
De multe ori se întâmplă ca ei să-și dorească să se implice în acțiuni comunitare, dar fie nu sunt luați în considerare, fie cred ei înșiși că nu au suficientă experiență și că nu contează contribuția lor. Și sigur au multe de spus și de făcut în comunitate, însă nu există suficientă comunicare în locul din care fac parte.
Împreună pentru comunitate
Fundaţia PACT în parteneriat cu A.R.T Fusion și patru organizaţii comunitare (Asociația Datini, Educație, Cultură Găujani, Asociația Împreună pentru Viitor Spanțov, Grupul de inițiativă Valea Corbului şi Grupul de iniţiativă Făcăeni) și-au propus să vadă cât de încrezători sunt tinerii romi și români din comunităţile rurale mixte (din județele Giurgiu, Călărași, Argeș, Ialomița) și ce schimbare vor să aducă în comunitatea în care trăiesc.
Prin puterea exemplului, prin activități și metode de lucru creative, echipa proiectului și-a propus să vadă ce nevoi au acești tineri, ce motivație există pentru a reuși să facă ce și-au propus și care ar fi instrumentele potrivite cu care vor să lucreze pentru a-și îndeplini visurile. 80 de tineri din cele patru comunități rurale menționate s-au implicat în activitățile proiectului.
Tinerii din rural provoacă schimbarea
După împărtășirea problemelor cu care se confruntă întreaga comunitate, oamenii au încercat să identifice posibile soluții pe care să le expună autorităților locale. Totodată, prin intermediul atelierelor organizate la nivel local, tinerii s-au cunoscut mai bine între ei, au învățat cum să comunice eficient și au aflat elemente despre cultura romilor, drepturile minorităților și drepturile omului, în general.
Mai mult, pentru a încuraja rolul important pe care îl au în comunitatea lor, au fost pregătiți să comunice și cu autoritățile locale și au lucrat impreună la un plan de soluționare a nevoilor comunității. Planul a fost prezentat autorităților locale și întregii comunități, în cadrul unei serii de evenimente reunite sub conceptul – Luna Interculturală Comunitară.
Motivația de a reuși
Prin activitățile și metodele creative planificate, echipa proiectului a creat un context în care comunicarea, pe de o parte dintre tinerii romi și români și pe de altă parte dintre tineri și comunitate, să existe, să fie pozitivă și productivă. Metodele și instrumentele folosite în proiect au urmărit ca ei să fie motivați să creadă în ei înșiși și în cei din jurul lor, să lupte pentru drepturile pe care le au și pentru visurile pe care le pot îndeplini când își pun resursele împreună.
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro