Pe 29 mai, la cea de-a 7-a ediție a Cercului Donatorilor PACT, vom aduce în fața celor prezenți 3 proiecte noi de schimbare socială:

1. Ateliere de creație și sport pentru copiii din Șoldanu, Jud. Călărași cu implicarea comunității

În Șoldanu, am început să lucrăm de câțiva ani. Ioana Frangulea, facilitatoarea noastră, a mers din casă în casă să vorbească cu oamenii despre viața comunității lor. Încet, încet, câteva  persoane cu inițiativă au început să ”răsară” și un nucleu de acțiune locală s-a format.

Grupul de inițiativă Creație și Dezvoltare Șoldanu își dorește să provoace o schimbare socială prin includerea comunității într-un prim proiect local de educație alternativă. Astfel, după un amplu proces de consultare a părinților din comunitate (au distribuit 400 de chestionare) și mobilizarea unor profesori și studenți voluntari, grupul a reușit să pună bazele unor ateliere de bricolaj, pictură, gimnastică, dans și șah.

Atelierele de creație și sport se vor ține pe parcursul verii la noul cămin cultural din comună iar la finalul lor vor organiza o zi a porților deschise pentru a invita comunitatea să descopere ce pot să creeze copiii lor.

 

2. Fundația PACT ca organizație-suport pentru micile organizații comunitare din sud

În România, zonele rurale reprezintă 87% din suprafața țării și 45% din populație, cu 8,8% în risc de sărăcie extremă. Dintre cele 4 regiuni cu cele mai mari rate de populație aflată în risc de sărăcie și excluziune socială, 3 sunt în Sudul României: Sud-Vest Oltenia, Sud-Est și Sud Muntenia. În sud, cea mai importantă resursă sunt oamenii care, în ciuda lipsei de oportunități, sunt deschiși și dornici să-și îmbunătățească viața.

În ultimii 13 ani, Fundația PACT a lucrat în 165 de comunități din Sud. Am ajutat la formarea a 159 de grupuri de inițiativă locală cărora le-am oferit sprijin prin facilitare comunitară, formare și consultanță dar și sponsorizări pentru proiecte locale în valoare totală de 2. 310. 000 lei.

Multe dintre organizațiile comunitare pe care le-am ajutat să se formeze sunt încă dornice să activeze pentru bunăstarea locală. Oamenii din aceste comunități au nevoie de un sprijin constant. Pentru ei ne dorim să devenim organizație-suport și vrem să putem angaja un coleg cu jumătate de normă care să ofere asistență la cerere micilor organizații comunitare pentru acțiuni colective și campanii locale de cetățenie activă, management de proiect, strângere de fonduri sau comunicare.

3. Cursuri de literație și teatru social pentru mamele din Căzănești, jud Ialomița

În Căzănești am început să lucrăm recent cu ajutorul Loredanei Pană, facilitator comunitar pentru PACT și om de bună credință pentru comunitatea de rromi căldărari din oraș. Aici, Loredana a descoperit o problemă apăsătoare: gradul scăzut de alfabetizare, în special, în rândul femeilor și abandonul școlar la vârste fragede, mai scăzut pentru fete: în jur de 9 ani.

Împreună cu 30 de femei, între 10 și 50 de ani și asociația Avatar, Loredana a pus bazele unor cursuri de alfabetizare în cadrul unei case de rugăciune, construită în vecinătatea comunității. Pe termen lung, ele își propun ca această casă să devină un centru comunitar. Tot aici grupul de cursante va participa și la sesiuni de teatru social iar spectacolele lor vor reuni comunitatea în care trăiesc.

Această inițiativă de literație în rândul femeilor rome din Căzănești va avea un impact direct și asupra copiilor lor ( aprox 50 copii).